Presse‎ > ‎

Pressemeldinger

Studentmannskor tar Akademisk Kortreff hjem til Tromsø

lagt inn 14. mai 2010, 04:09 av Nettredaksjonen DNM95   [ oppdatert 14. mai 2010, 04:15 ]


Med studentsang på høyt nasjonalt nivå gikk Akademisk Kortreff av stabelen i Trondheim 9.-11. april. Her deltok over 200 sangere fra de store universitets-byene. Representanten fra Tromsø og Nord-Norge var Det Norske Mannskor av 1995. De høstet ros og kom hjem med den største kransen: Akademisk Kortreff 2013 skal arrangeres i Tromsø.

 

Det Norske Mannskor av 1995 (DNM95) er det akademiske mannskoret ved Universitetet i Tromsø. Mannskoret var nettopp ferdig med feiringa av sitt eget 15års-jubileum før de tok vegen til Akademisk Kortreff (AK) i Trondheim. Dette var første gang DNM95 offisielt deltok på AK, ledet av dirigent Bjarne Isaksen. I flokken av tradisjonsrike og store studentkor, som Den Norske Studentersangforening fra Oslo (stiftet 1845) eller Trondhjems Studentersangforening (stiftet 1910), var DNM95 både som nykomling og lillebror å regne. Mannskoret fra Tromsø høstet likevel mange lovord for sine musikalske prestasjoner.

 

Akademisk kortreff arrangeres hvert tredje år, og er hovedarena for samarbeid og kontakt mellom de akademiske korene i Norge. Her presenterer korene seg selv for hverandre og samarbeider om en stor offentlig konsert. Det er ikke en konkurranse, men blant deltakerene merkes likevel en vennskapelig kappestrid om å nå så høyt som mulig i musikalsk kvalitet. Tidligere har AK bare vært arrangert i Sør-Norge. Neste gang blir det annerledes, i april 2013 kan tromsøværingene glede seg over å være vertsby for landets største akademiske sangerfestival. Hovedkomiteen ga nemlig DNM95 æren av å arrangere AK neste gang.

 

-Dette er den gjeveste belønninga vi kunne ha fått med oss hjem, uttaler DNM95s leder, generalsekretær Mats Roar Sakshaug. Han er til daglig er bachelorstudent ved Fakultet for kunstfag, og ble valgt til generalsekretær DNM95 i januar i år. Det er altså en ganske nyslått leder som nå har fått denne store oppgaven i fanget. – Å være vertskap for AK er en stor ære både for mannskoret vårt og for Tromsø. Nå må vi legge oss i selen for å skape en flott og minneverdig korfestival for våre kolleger fra de andre universitetene. Det blir et stort løft å få til et korarrangement for så mange, vi forventer nærmere 250 deltakere, sier Sakshaug.

 

Og selv om det er nesten tre år til gjestene kommer, har DNM95 allerede begynt å planlegge. Mannskoret håper på støtte og velvilje fra både universitetet, kommunen og fra byens næringsliv.–Dette store arrangementet kan vi ikke bære helt aleine, hevder generalsekretæren, men vi tror at Tromsø vil ta imot AK med den varmen og det engasjementet som vanligvis preger kultur- og festivallivet i Ishavsbyen. Med AK 2013 kan vi virkelig sette Tromsø på det akademiske sangerkartet. Jeg håper at næringslivet vil benytte denne sjansen til å selge inn Tromsø som en by å etablere seg i for de akademiske tilreisende. Det er jo betydelige menneskelige ressurser som kommer, avslutter Sakshaug.


Fakta om Akademisk Korhelg (AK):

-       Samlingsarena for akademiske kor fra hele Norge, faglig og sosialt knutepunkt for studentsang på høyt nivå.

-       Arrangeres hvert tredje år.

-       Tradisjonelt har bare kor fra Oslo, Bergen og Trondheim deltatt, men med nye universiteter i flere byer forventes økt deltakelse.

-       Det Norske Mannskor av 1995 er det eneste Tromsø-koret som har deltatt på AK.

-       AK 2013 skal arrangeres i Tromsø.

-      Ved AK i Trondheim i april i år deltok følgende kor:

Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening

Trondhjems Studentersangforening

Den Norske Studentersangforening (Oslo)

Kvindelige Studenters Sangforening (Oslo)

Akademisk Korforening (Oslo)

Studentersangforeningen i Bergen

Stavanger Studentsangforening

Det Norske Mannskor av 1995 (Tromsø)Kontakter i DNM95:

 

Generalsekretær Mats Roar Sakshaug, mobiltelefon 481 02 796.

Styremedlem Per Helge Nylund, kontor 77 64 51 02, mobil 991 66 534.

1-1 of 1